9 manieren om je energierekening ook in 2019 laag te houden

De energierekening van een gemiddeld huishouden stijgt in 2019 met 327 euro. Tenminste, als je in 2019 net zoveel energie blijft gebruiken als nu. Maar waarom zou je een dief zijn van je eigen portemonnee? Met deze 9 simpele en goedkope oplossingen verdien je de hogere energieprijzen binnen de kortste keren weer terug.

Een hogere energierekening is absoluut vervelend, maar tegelijkertijd is verduurzaming daardoor meer dan ooit interessant: het is goed voor het milieu én voor je eigen portemonnee. Wij vroegen drie experts en ervaringsdeskundigen om hun gouden tips, waar jij vandaag nog mee aan de slag kan.

Bas van den Brenk, directeur Klimaatroute

Bas van den Brenk is directeur van energie-adviesbedrijf Klimaatroute.

1. Isolatie, isolatie, isolatie

Het isoleren van je volledige huis vergt vaak een investering van duizenden euro’s. Toch is het slim om er nu al mee aan de slag te gaan, stelt Van den Brenk: “Wij noemen het een no-regret maatregel: je wordt er nooit slechter van. Onderzoek daarom of je het misschien in stappen kan doen, om de kosten te drukken.” Het isoleren van je spouwmuur kost bijvoorbeeld zo’n 800 euro en die heb je binnen 4 jaar terugverdiend dankzij de energiebesparing die het oplevert. Bespaar je ook nog eens zo’n 600 kilo CO2-uitstoot per jaar.

2. Maak kleine aanpassingen in je gedrag

Op zoek naar snellere winst? Kijk dan eens kritisch naar je gedrag in huis. Van den Brenk: “Staan er apparaten stand-by? Hangen er opladers in het stopcontact die niets opladen? Staat het licht aan in een kamer waar je momenteel niet bent?

3. Investeer in smart

Slimme verlichting, slimme thermostaat, slimme meter… Steeds meer apparaten in huis zijn slim en kan je besturen met een app. “Dat is leuk, maar het leidt ook tot slimmer en efficiënter energiegebruik”, aldus Van den Brenk. Denk bijvoorbeeld aan lichten die automatisch uitgaan als er niemand in de kamer is of een thermostaat die uitgaat als de laatste persoon het huis verlaat.

Henk Tetteroo, ‘meest milieubewuste Nederlander’

Henk Tetteroo doet er alles aan om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Zijn gas- en elektriciteitsgebruik ligt meer dan twee keer zo laag dan die van de gemiddelde Nederlander.

4. Leer je eigen energieverbruik kennen…

Tetteroo heeft een slimme thermostaat die precies bijhoudt hoeveel gas en elektriciteit hij op dagelijkse basis verbruikt. “Ik raad iedereen aan om je eigen energieverbruik te volgen en in kaart te brengen. Je herkent daardoor vanzelf patronen, waar je je gedrag op kan aanpassen. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik de verwarming aan had staan op dagen dat een dikke trui ook volstond.”

5. En die van de apparaten en machines in huis

Ook voor de apparaten en machines in huis maakte Tetteroo de balans op: wat zijn de energieslurpers in huis en hoe kan je het gebruik ervan beperken? “De wasmachine is zo’n voorbeeld”, vertelt hij. “De was moet gedaan worden, daar kan je niet omheen, maar zorg er dan wel voor dat de trommel altijd goed gevuld is. En als je wasmachine aan vervanging toe is, zorg dan dat je hem vervangt door een energie-efficiënte variant.” Tegenwoordig is bijna elk apparaat voorzien van een energielabel, waarop je precies kan zien hoe energiezuinig hij nu eigenlijk is.

6. Doe kleine investeringen, met grote impact

Tetteroo is altijd op zoek naar kleine investeringen, met grote energiebesparingen tot gevolg. Radiatorfolie bijvoorbeeld, om de warmte zoveel mogelijk binnenshuis te houden. De aankoop waar Tetteroo het meest tevreden over is? Een hooikist. “Die houdt de warmte heel goed binnen”, vertelt hij. “Als ik aardappelen of andere etenswaren kook, breng ik ze op gas aan de kook, maar vervolgens zet ik de pan in de hooikist. In het geval van aardappelen gebruik ik daardoor 3 minuten gas, in plaats van 20. Ik gebruik hem sinds 2010, reken uit je winst.”

Henk Tetteroo schrijft elk jaar zijn persoonlijke duurzame jaarverslag

Henk Tetteroo schrijft elk jaar een Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag

Tim van der Maden, van energielabel G naar A binnen 2 maanden

Tim van der Maden slaagde er samen met zijn vrouw Tessa Brummelkamp in om het energielabel van hun jarendertighuis binnen twee maanden van G naar A te tillen.

7. Stap over op ledverlichting

Toen Van der Maden een gloeilamp van 60 watt verving met een ledlamp van 5 watt ging er een wereld voor hem open. “Het verschil in energiegebruik is gigantisch. Vervang alle lampen in huis met led en je maakt een grote slag.”

8. Hou het vocht buiten met bodemfolie

Ook Van der Maden benadrukt het belang van isolatie om je energieverbruik écht terug te dringen. Maar ook kleinere investeringen kunnen een bijdrage leveren. Zo voorzag hij de kruipruimte van zijn huis onlangs van bodemfolie. “Dat houdt het vocht buiten de deur. Belangrijk, want ook vocht neemt kou met zich mee.”

9. Ga op zoek naar de optimale instelling van je cv-ketel (of warmtepomp)

Of je nu een cv-ketel of (hybride) warmtepomp hebt, het loont om op zoek te gaan naar de optimale instellingen. “De installateur stelt je cv-ketel vaak optimaal in, maar ‘optimaal’ is een relatief begrip”, zegt Van der Maden. “Het betekent bijvoorbeeld dat je huis zo snel mogelijk opwarmt als je aan de thermosstaat draait en dat het water meteen warm is als je de warmwaterkraan opendraait. Veel cv-ketels hebben echter ook een eco-stand. Dan warmt je huis weliswaar iets minder snel op, maar je bespaart ook energie.”

Tekst: Hidde Middelweerd
Beeld: Michiel Wijnbergh en Pieter van den Boogert

Reageer op "9 manieren om je energierekening ook in 2019 laag te houden"

Voer uw naam in

Please enter a comment

Door mijn reactie toe te voegen, ga ik akkoord met het opslaan van mijn e-mailadres, naam en IP nummer. Dit is nodig om misbruik van deze functionaliteit te voorkomen. Alleen de opgegeven naam zal bij de reactie worden weergegeven. Triodos Bank gebruikt deze gegevens niet voor andere doeleinden. Lees meer over uw rechten en onze plichten met betrekking tot uw gegevens in ons privacy statement link naar https://www.triodos.nl/privacy-statement.