3 stappen om ontspullen voor te zijn

Met Buy the Change willen we jou helpen duurzaam te kopen. En daar hoort óók minder of niet kopen bij. Hans Stegeman, econoom bij Triodos Bank, geeft 3 stappen om ontspullen voor te zijn.

Toen Stegeman laatst ging verhuizen, werd hij geconfronteerd met een enorme hoeveelheid spullen. Hij besloot er in zijn column voor RTL Z over te schrijven. Met daarin onder deze 3 stappen om te voorkomen dat je überhaupt te veel spullen in huis haalt:

Stap 1: geen nieuwe dingen kopen

Koop geen nieuwe dingen of doe elke keer als je iets koopt, iets anders weg. Dit is vrij radicaal. Als iedereen dit namelijk zou doen (en de bevolking niet groeit), zou het volume van gekochte producten niet toenemen.

Stap 2: kwaliteit en laten repareren

Koop dingen die langere tijd mee gaan of laat kapotte spullen repareren. Kwaliteit kopen. Dat is natuurlijk niet altijd herkenbaar. Maar nadat in de afgelopen weken onze twee stofzuigers het hadden begeven, hebben we er toch maar eentje van een veel duurder merk gekocht. In de hoop dat de prijs in dit geval een goede indicatie is voor kwaliteit.

Stap 3: vaker lenen of huren

Vaker lenen of huren in plaats van kopen. Ik heb eigenlijk altijd al mijn gereedschap gekocht, ook al gebruikte ik het maar eenmaal per jaar. Dit keer heb ik de boorhamer die ik nodig had geleend. Scheelt me geld, maar vooral een plek in huis.

> Lees de hele column ‘Waarom jij ook zou moeten ontspullen’ op RTL Z

Hans Stegeman, econoom bij Triodos Bank

Hans Stegeman, econoom bij Triodos Bank

Reacties

5 duurzame voornemens die écht effect hebben | Triodos Bank 3 jaar geleden

[…] > Lees de column van Hans Stegeman, hoofdeconoom bij Triodos Bank, over ontspullen […]

Hier kun jij bijdragen aan de strijd tegen voedselverspilling | Triodos Bank 2 jaar geleden

[…] > Ontvang meer van dit soort artikelen […]

4 tips voor het geven van duurzame sint- en kerstcadeaus | Triodos Bank 2 jaar geleden

[…] Dit past helemaal in de trend van ontspullen die onze huiseconoom Hans Stegeman al eens in deze column beschreef. Of je kunt bij Greenpeace een doosje niks bestellen. Hiermee draag je door niks te geven […]

Reageer op "3 stappen om ontspullen voor te zijn"

Voer uw naam in

Please enter a comment

Door mijn reactie toe te voegen, ga ik akkoord met het opslaan van mijn e-mailadres, naam en IP nummer. Dit is nodig om misbruik van deze functionaliteit te voorkomen. Alleen de opgegeven naam zal bij de reactie worden weergegeven. Triodos Bank gebruikt deze gegevens niet voor andere doeleinden. Lees meer over uw rechten en onze plichten met betrekking tot uw gegevens in ons privacy statement link naar https://www.triodos.nl/privacy-statement.