3 stappen om ontspullen tijdens voorjaarsschoonmaak voor te zijn

De voorjaarsschoonmaak. Typisch zo’n moment waarbij je geconfronteerd wordt met de enorme hoeveelheid spullen in huis. Hans Stegeman, econoom bij Triodos Bank, deelt drie stappen om dit soort momenten voor te zijn.

April. Dagen worden langer, de temperatuur stijgt, vogels fluiten, knoppen beginnen uit te lopen. Maar voor veel mensen ook hét moment om de ramen open te zetten en het huis binnenstebuiten te keren voor een grote schoonmaak.

Voordat je er erg in hebt, ligt jouw hele opbergkast verspreid door heel de woonkamer of slaapkamer. En vraag je je af wat je toch met al die spullen aan moet. Weggooien? Weggeven? Of was het niet veel beter geweest om dit moment te voorkomen?

Hans Stegeman, econoom bij Triodos Bank, kreeg dit inzicht toen hij op een andere manier geconfronteerd werd met al zijn spullen: de verhuizing. Hij schreef er een column over en bedacht drie stappen om ontspullen voor te zijn. Wij voegden daar een paar handige links aan toe om de daad bij het woord te voegen.

Stap 1: geen nieuwe dingen kopen

Koop geen nieuwe dingen of doe elke keer als je iets koopt, iets anders weg. Dit is vrij radicaal. Als iedereen dit namelijk zou doen (en de bevolking niet groeit), zou het volume van gekochte producten niet toenemen.

Stap 2: kwaliteit en laten repareren

Koop dingen die langere tijd mee gaan of laat kapotte spullen repareren. Kwaliteit kopen. Dat is natuurlijk niet altijd herkenbaar. Maar nadat in de afgelopen weken onze twee stofzuigers het hadden begeven, hebben we er toch maar eentje van een veel duurder merk gekocht. In de hoop dat de prijs in dit geval een goede indicatie is voor kwaliteit.

Stap 3: vaker lenen of huren

Vaker lenen of huren in plaats van kopen. Ik heb eigenlijk altijd al mijn gereedschap gekocht, ook al gebruikte ik het maar eenmaal per jaar. Dit keer heb ik de boorhamer die ik nodig had geleend. Scheelt me geld, maar vooral een plek in huis.

> Bekijk dit handige overzicht van deelinitiatieven op de website van Milieu Centraal

 

> Ontvang meer van dit soort artikelen

> Lees de hele column ‘Waarom jij ook zou moeten ontspullen’ op RTL Z

Hans Stegeman, econoom bij Triodos Bank

Hans Stegeman, econoom bij Triodos Bank

Doe mee

Join the Change

Help ons met je ideeën, dan zetten we samen de verandering in gang.

Doe mee

Reacties

Hier kun jij bijdragen aan de strijd tegen voedselverspilling | Triodos Bank 3 maanden geleden

[…] > Ontvang meer van dit soort artikelen […]

5 duurzame voornemens die écht effect hebben | Triodos Bank 6 maanden geleden

[…] > Lees de column van Hans Stegeman, hoofdeconoom bij Triodos Bank, over ontspullen […]

Om te reageren dient u ingelogd te zijn. Inloggen of registreren.