1. Geef een ervaring cadeau

Spullen kunnen stuk gaan of uit de mode raken, maar een herinnering raak je nooit meer kwijt. Daarom is niets zo leuk als een ervaring cadeau geven. Denk eens aan een tegoedbon voor een ontbijtje op bed, een etentje of het geven van een gitaarles.

Maar ook een nachtje in een van de bijzondere kamers van het Volkshotel of lekker langs de filmgeschiedenis struinen in het EYE Filmmuseum is iets wat je niet snel vergeet. Met bijkomend voordeel dat je misschien zelf ook nog wel mag meegenieten.

Lees voor meer ervaringen als cadeau ook:

> 4 restaurants waar je duurzaam uit eten kunt

> Hier overnacht je zonder in de Amsterdamse toeristenbubbel te eindigen
 

EYE Filmmuseum
Bij EYE Filmmuseum leer je alles over de geschiedenis van de film

2. Geef iets gerecycleds

Slim gebruik maken van bestaande spullen kan natuurlijk ook. Zo kun je naar cadeaus speuren via de buurtapp Nextdoor of op een leuke rommelmarkt bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld erg handig bij de – inmiddels vrij bekende – dobbelspelletjes waarbij allerlei hilarische prullaria wordt uitgewisseld.

Voor ‘echte’ cadeaus kun je ook eens kijken naar ondernemingen die van gebruikte spullen een fonkelnieuw exemplaar maken. Oude fietswrakken worden bijvoorbeeld tot een mooi nieuw stalen ros omgetoverd bij Roetz-bikes en de mannen van Dick Moby maken van gerecycled plastic hippe (zonne)brillen.

3. Geef iets duurzaams

Wil je toch iets met een strik erom geven? Gelukkig zijn er genoeg duurzame cadeaus te geven. Denk bijvoorbeeld aan originele sokken, een leuk opschrijfboek of bijzondere sieraden uit de ‘eerlijke webshops’ van Charlie + Mary (waar je ook de schoen van hierboven vindt) of Sukha. En met een macaron, chocoladereep of bonbon van de verantwoorde chocolade van Urban Cacao maak je altijd iemand blij.

Meer inspiratie nodig?

> Bij deze (online) winkels koop je duurzame en eerlijke mode

> Bekijk de webshop van Waar

> Bekijk de webshop Ecomondo

Urban Cacao
De ambachtelijke chocolade van Urban Cacao

4. Geef niks

In plaats van een grote zak van Sinterklaas of een kerstsok vol nieuwe spullen kun je natuurlijk ook zoiets als een kledingruil organiseren. Dit past helemaal in de trend van ontspullen die onze huiseconoom Hans Stegeman al eens in deze column beschreef. Of je kunt bij Greenpeace een doosje niks bestellen. Hiermee draag je door niks te geven bij aan het tegengaan van overbevissing, boren op de Noordpool en giftige bestrijdingsmiddelen.

> Lees ook het artikel ‘Actievoeren met crowdfunders en e-activisten’