6x duurzame alternatieven voor Sint- en Kerstcadeaus

Niets is zo leuk als een cadeautje geven. Toch is het kopen van veel en nieuwe cadeaus niet altijd even goed voor mens en milieu. Wij geven je tips om het anders te doen.

Welk aspect uit het dagelijks leven zorgt eigenlijk voor de grootste milieuvervuiling? Babette Porcelijn, auteur van het boek ‘De verborgen impact’, zocht het uit. Wat bleek: spullen zijn de grootste boosdoener.

> Ga direct naar de tips

Daarom bieden wij jou, voordat de cadeautips en -aanbiedingen voor Sinterklaas en Kerst je om de oren vliegen, deze zes alternatieven. Zo koop je hopelijk minder spullen die snel in de vergetelheid raken. En wat je toch nog koopt, maakt of doet is in ieder geval een stuk minder belastend voor het milieu.

De impact top tien van Babette Porcelijn

1. Geef een ervaring cadeau

Spullen kunnen stuk gaan of uit de mode raken, maar een herinnering raak je nooit meer kwijt. Daarom is niets zo leuk als een ervaring cadeau geven. Denk eens aan een tegoedbon voor een ontbijtje op bed, een etentje of het volgen van een gitaarles.

Maar ook een nachtje op een van de bijzondere locaties van een Stayokay of lekker langs de filmgeschiedenis struinen in het EYE Filmmuseum is iets wat je niet snel vergeet. Met bijkomend voordeel dat je misschien zelf ook nog wel mag meegenieten.

Bioscoopzaal eye filmmuseumamsterdam-triodos bank buy the change

> Lees ook ‘4 restaurants waar je duurzaam uit eten kunt 

 

2. Geef een gerecycled cadeau

Slim gebruik maken van bestaande spullen kan natuurlijk ook. Zo kun je naar cadeaus speuren via de buurtapp Nextdoor of op een leuke rommelmarkt bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld erg handig bij de – inmiddels vrij bekende – dobbelspelletjes waarbij allerlei hilarische prullaria wordt uitgewisseld.

Voor ‘echte’ cadeaus kun je ook eens kijken naar ondernemingen die van gebruikte spullen een fonkelnieuw exemplaar maken. Oude fietswrakken worden bijvoorbeeld tot een mooi nieuw stalen ros omgetoverd bij Roetz-bikes en de mannen van Dick Moby maken van gerecycled plastic hippe (zonne)brillen.

> Lees ook ‘7 plekken om duurzame tweedehands kleding te kopen 

 

3. Geef iets van jezelf cadeau

Knutsel iets aan elkaar, maak een zelfgebakken taart of geef die oude houten stoel een opknapbeurt en een likje verf. Cadeaus waar meer ziel en zaligheid inzit dan vrijwel ieder alternatief uit een winkel of webshop.

 

4. Geef een duurzaam cadeau

Wil je toch iets met een strik erom geven? Gelukkig zijn er genoeg duurzame cadeaus te geven. Denk bijvoorbeeld aan originele sokken, een leuk opschrijfboek of bijzondere sieraden uit de ‘eerlijke webshops’ van Charlie + Mary of Sukha. En met een macaron, chocoladereep of bonbon van de verantwoorde chocolade van Urban Cacao maak je altijd iemand blij.

Pistache chocolade bonbons urban cacao triodos bank buy the change

Meer inspiratie nodig?

> Lees ook ‘Bij deze (online) winkels koop je duurzame en eerlijke mode 

 

5. Organiseer (of bezoek) een speelgoedruilmarkt

Een speelgoedruilmarkt organiseren? Wat!? Ja, we snappen het, dat klinkt als een hele onderneming. Toch valt dit hartstikke mee.

Want sinds een aantal jaar is er het platform Recycle Sint. Zij helpen je een handje met deze online toolkit en door jouw speelgoedmarkt te promoten, bijvoorbeeld via hun Facebookpagina en website. En dat werkt goed. Inmiddels zijn er al zo’n 80 ruilmarkten door heel het land.

Bekijk hieronder hoe zo’n speelgoedruilmarkt werkt.

 

6. Geef niks cadeau

In plaats van een grote zak van Sinterklaas of een kerstsok vol nieuwe spullen kun je natuurlijk ook zoiets als een kledingruil organiseren. Dit past helemaal in de trend van ontspullen die onze huiseconoom Hans Stegeman al eens in deze column beschreef. Of je kunt bij Greenpeace een doosje niks bestellen. Hiermee draag je door niks te geven bij aan het tegengaan van overbevissing, boren op de Noordpool en giftige bestrijdingsmiddelen.

> Lees ook ‘Actievoeren met crowdfunders en e-activisten’

 

Wil je meer van dit soort artikelen ontvangen?

> Meld je aan voor de Mail Updates van Buy the Change

 

Heb jij een goede tip? Laat hieronder een reactie achter.

Doe mee

Join the Change

Help ons met je ideeën, dan zetten we samen de verandering in gang.

Doe mee

Reacties

Christine 7 maanden geleden

Tip voor gezinnen met kinderen. Wij hebben ook opgeruimd door goed speelgoed naar de speelgoedbank te brengen (voor kinderen uit gezinnen die bv ook naar de voedselbank gaan) Nou zijn onze jongens sowieso niet zo moeilijk dus veel komt dan weer van Marktplaats af en zo krijgt speelgoed een 3e leven. Geef het door, Be the Change.

Simone 7 maanden geleden

Wij geven elkaar LIEFDE!
Goed voor elkaar, goed voor het milieu, tegen onnodige spullen, geen ‘wat-moet-ik-kopen-stress’ en kost niets!!
Hét ideale kado!
Bevalt ons al jaren!

Connie 7 maanden geleden

Beetje in de war ben ik van jullie schema,

Via diverse podia (DDWE, tv, milieudefensie) dat de mode-industrie na de olie de vervuilendste industrie is wat betreft water en vervuiling wat voor mij een enorme eyeopener is.

In jullie schema komt kleding er nog best bescheiden van af…

Hoe zit dat ?

Kristina 7 maanden geleden

Ik was ook verbaasd over sommige uitkomsten van de grafiek. Wij verbouwen net ons huis en hadden ter overvloed eerder een brandschade – daar komt verschrikkelijk veel afval vrij. Dus wonen is ook helemaal niet zuinig! En van piepschuim, glaswol, geimpregneerd hout, puin of diverse folies kan ik ook geen kerstcadeaus maken! Dus ga toch weg met je oude stoel en dat likje verf >:-/
Sorry, nu begin ik me te ergeren aan dat hypcriete gedoe. Triodos is niet beter dan de rest. De wereld redden door met een paar stukjes speelgoed te schuiven … hou toch op….. er moet gewoon het hele systeem anders.

Maria 7 maanden geleden

Goeie en inspirerende tips, ik kan dit wel waarderen hoor!
Ik denk dat de grafiek over de hele levenscyclus gaat van elke staaf die je ziet, dus inclusief grondstoffenwinning, productie, transport, gebruik en afdanken.

Reageer op "6x duurzame alternatieven voor Sint- en Kerstcadeaus"

Voer uw naam in

Please enter a comment

Door mijn reactie toe te voegen, ga ik akkoord met het opslaan van mijn e-mailadres, naam en IP nummer. Dit is nodig om misbruik van deze functionaliteit te voorkomen. Alleen de opgegeven naam zal bij de reactie worden weergegeven. Triodos Bank gebruikt deze gegevens niet voor andere doeleinden. Lees meer over uw rechten en onze plichten met betrekking tot uw gegevens in ons privacy statement link naar https://www.triodos.nl/privacy-statement.