7 tips om minder plastic te gebruiken

Wat is de beste manier om te voorkomen dat plastic terechtkomt op het strand of in het bos? Het minder gebruiken natuurlijk. Wij geven tips die je vandaag nog kunt toepassen.

1. Beperk het aantal plastic (drink)flessen

Plastic flessen behoren tot de meest voorkomende soorten plastic afval. Volgens Forbes kopen mensen wereldwijd meer dan een miljoen plastic flessen per minuut. Drinkflessen, maar ook flessen voor dagelijkse huishoudelijke artikelen zoals shampoo, schoonmaakmiddelen, chloor en flesjes voor zeepdispensers.

Plastic flessen zijn schadelijk voor het milieu, dier en mens vormen een groot deel van de plastic afvalberg. Maar liefst 91% van deze wegwerpflessen wordt niet gerecycled. Herbruikbare (bijv. van glazen en roestvrijstalen) flessen zijn uitstekende alternatieven voor plastic flessen en verpakkingsmateriaal van water, vruchtensappen, drinkyoghurt en limonade.

2. Neem je eigen (boodschappen)tas mee

Naar schatting worden er jaarlijks tussen vijf miljard en een biljoen plastic tassen gebruikt. Chili heeft de uitgifte van plastic tasjes door winkels inmiddels verboden. In Nederland wordt het gebruik ervan ontmoedigd. Een verbod is er nog niet, maar dat is geen reden om niet direct maatregelen te nemen als consument. Vervang je plastic tas dus direct door een stoffen, duurzame boodschappentas.

3. Denk na over voedselopslag

Neem een katoenen tasje mee naar de bakker of campingwinkel voor je versgebakken croissantjes en pistoletjes. Gebruik glazen vershouddozen of potten in plaats van wegwerpverpakkingen zoals wrappings, boterhamzakjes en ritszakken. Zo reduceer je niet alleen de hoeveelheid afval, je verspilt ook minder voedsel omdat het langer houdbaar blijft. Oh ja, eet alleen van biologisch afbreekbare wegwerpborden en gebruik geen plastic bestek.

4. Geen plastic rietjes maar herbruikbare rietjes

Plastic rietjes kunnen terechtkomen in neusholtes van zeedieren en zelfs magen van pinguïns perforeren. Gelukkig zijn er volwaardige alternatieven verkrijgbaar en gaat de EU onder andere deze rietjes verbieden. Het verbod is nog niet ingegaan maar nu al stoppen is sowieso verstandig. Stap over naar biologisch afbreekbare rietjes van bijvoorbeeld bamboe of papier, of roestvrijstalen rietjes die jarenlang meegaan.

Screenshot artikel trouw verbod op wattenstaafjes en rietjes moet plastic soep doen slinken buy the change triodos bank

Screenshot van artikel over plasticverbod op trouw.nl

 

5. Geen plastic koffiebekers en roerstaafjes

Ook koffie- en theebekers worden verboden in de EU. Deze papieren bekers zijn meestal bekleed met polyethyleen. Steeds meer koffieketens en bars (groot en klein) zijn zich hiervan bewust, sommigen bieden korting op koffie als je je eigen kopje of beker meeneemt. Plastic koffie- en theebekers zijn eenvoudig te vervangen door RVS-thermosflessen.

6. Beat the microbead

Duizenden verzorgingsproducten bevatten microplastics (microbeads), minuscule korreltjes kleiner dan 5 millimeter. Microbeads belanden in zee omdat rioolwaterzuiveringsinstallaties ze niet uit het afvalwater kunnen filteren. Zeedieren krijgen ze onvermijdelijk binnen, daarom komen de microdeeltjes uiteindelijk op ons bord terecht.

Het verzet tegen microbeads groeit. In het nieuwe regeerakkoord is een ban op microplastics opgenomen en ook de Europese Unie wil een verbod.

Wat kun je doen als consument? Kies voor onverpakte, biologisch afbreekbare verzorgingsproducten met natuurlijke, exfolianten zoals haver en zeezout en gebruik wattenstaafjes van bamboe en katoen.

7. Verkies karton boven plastic verpakking

Karton is over het algemeen eenvoudiger te recyclen dan plastic. Bovendien zijn papierproducten vaker biologisch afbreekbaar. Koop bijvoorbeeld macaroni met een kartonnen, in plaats van plastic verpakking. Koop geen wasmiddel in een fles maar in een doos.

Tekst: Michiel van der Avoird

Ondernemers op Buy the Change die plastic afval tegengaan

> Dick Moby
> Yoni

Bloggers volgen die leven zonder plastic?

> Levenzonderafval.com

> Hetzerowasteproject.nl

Meer lezen op blogs Triodos Bank?

> 5 tips om minder afval te produceren

> 7 vragen over onze nieuwe biologisch afbreekbare bankpas

Wil je meer van dit soort artikelen ontvangen?

> Meld je aan voor de Mail Updates van Buy the Change

Doe mee

Join the Change

Help ons met je ideeën, dan zetten we samen de verandering in gang.

Doe mee

Reacties

Hennie van Eijk 1 jaar geleden

Jammer genoeg zij hier een aantal minder goede voorbeelden gegeven, want:

Hoe kun je gebruik maken van rvs of glazen flessen als de producten zelf ( water, sappen enz) nog steeds in plastic flessen worden geleverd.
Vloeibaar wasmiddel in karton ?
Plastic koffie- en theebekers vervangen door RVS-thermosflessen, lijkt mij niet erg praktisch want dit betekent dat je altijd een tas bij je moet hebben voor de thermosflessen.

Teun Jansen 9 maanden geleden

Een stille vervuiler zijn de plastic wietzakjes, dagelijks worden er duizenden direct in de natuur achter gelaten. door gebruikers o.a. hangjongeren in parken en op hangplekken.Door het formaat en omdat ze transparant zijn vallen ze niet op.Koffieshops zouden de wiet ook in papierenzakjes kunnen meegeven.

coque iphone x 1 maand geleden

Thanks Donnie! I surely agree with often the hito files. Well-formed keywords and explanations really should be a component of any internet site for that causes anyone take note, nevertheless with any luck , folks understand not necessarily focus in it on the exemption of various other SEARCH ENGINE OPTIMISATION advancements.
coque iphone x https://cima.kneu.edu.ua/?p=1505

Duurzaam plastic in de les | Bedrijf in de Klas 2 uur geleden

[…] 7 tips om minder plastic te gebruiken […]

Reageer op "7 tips om minder plastic te gebruiken"

Voer uw naam in

Please enter a comment

Door mijn reactie toe te voegen, ga ik akkoord met het opslaan van mijn e-mailadres, naam en IP nummer. Dit is nodig om misbruik van deze functionaliteit te voorkomen. Alleen de opgegeven naam zal bij de reactie worden weergegeven. Triodos Bank gebruikt deze gegevens niet voor andere doeleinden. Lees meer over uw rechten en onze plichten met betrekking tot uw gegevens in ons privacy statement link naar https://www.triodos.nl/privacy-statement.