Communityupdate: wij bezochten Roetz-Bikes tijdens Week van Circulaire Economie

Zou jij een fiets huren in plaats van kopen? Ook als je die fiets het hele jaar door gebruikt? Dat klinkt misschien wat gek, maar als het aan Roetz-Bikes ligt gaan we dat massaal doen. Tijdens de Week van de Circulaire Economie opende Roetz-Bikes de fabrieksdeuren om hier meer over te vertellen.

18 januari 2018. Een dag die de boeken zal ingaan als de dag waarop de hashtag #stormpoolen het leven vond. Een taalinnovatie waar we misschien nog wel vaker van gaan horen. Maar het was ook de dag waarop, ergens in een loods in Amsterdam-Noord, Tiemen ter Hoeven van Roetz-Bikes vertelde over iets waar we waarschijnlijk nog veel vaker van gaan horen: de circulaire economie.

De Fair Factory van Roetz-Bikes

De Fair Factory van Roetz-Bikes

In deze communityupdate nemen we je kort mee in de wereld van de circulaire economie, de circulaire fiets én sommen we een kort lijstje op van ondernemers waar je circulaire producten kunt kopen.

Van bezit naar gebruik

In het kader van de Week van de Circulaire Economie hadden de fietsenmakers van Roetz-Bikes hun fabrieksdeuren geopend voor een inspirerend verhaal over de circulaire fiets. Een fiets die voor honderd procent is hergebruikt en waarvan de onderdelen vervolgens weer hergebruikt kunnen worden voor een ‘nieuwe’ fiets.

Een fiets die volledig herbruikbaar is. Op zich klinkt dat niet zo heel ingewikkeld. Toch vereist het een totaal andere manier van kijken naar – in dit geval – de fiets. Maar ook naar ons hele economische systeem. Waarin bezit niet meer centraal staat, maar gebruik. Iemand die dit goed kan uitleggen is Thomas Rau.

Deze architect is onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van de kantoren van Triodos Bank en het Wereld Natuur Fonds. In het onderstaande Tegenlichtfragment legt hij haarfijn uit wat er mis is met ons huidige economische systeem en waarom we naar een circulair systeem moeten.

Tekst loopt door onder de video

> Lees ook het artikel ‘Waarom wij de economie opnieuw moeten uitvinden’

Nederland circulair in 2050

De circulaire economie is alles behalve luchtfietserij. Zo heeft de overheid al een Rijksbreed programma opgezet om Nederland volledig circulair te krijgen in 2050.

Sterker nog: soms lijkt de circulaire economie dreigt door te schieten naar een hype en containerbegrip. Reden voor Hans Stegeman, econoom bij Triodos Bank, om de pen op te pakken en te waarschuwen voor een verkeerde opvatting van de circulaire economie.

De circulaire Roetz-Bike

Terug naar de circulaire fiets. Bij de oprichting van Roetz-Bikes was het doel om de enorme afvalberg van afgedankte fietsen te verkleinen. En dat lukt aardig. Op dit moment maakt Roetz-Bikes van oude fietswrakken compleet nieuwe stadsfietsen.  Daarbij behalen zij 30% circulariteit, zo zegt oprichter Ter Hoeven.

> Lees meer over Roetz-Bikes in het artikel ‘Niet zomaar een fiets’

> Bekijk hoe Roetz-Bikes de OV-fiets recyclet

Nu is het grote doel een 100% circulaire fiets. Ter Hoeven: “Circulaire fietsen waren eerst nog niet mogelijk, daar was het productieproces nog niet op ingericht. Maar nu is de tijd aangebroken dat het wel kan en we zijn dichtbij onze eerste circulaire fiets.”

Benieuwd naar wat Ter Hoeven hier nog meer over heeft te vertellen? Binnenkort publiceren we een verhaal over de circulaire plannen van Roetz-Bikes op het Triodosblog De Kleur van Geld.

Foto’s van de bijeenkomst

Circulaire producten

Benieuwd waar je circulaire producten kunt kopen? Wij geven je een paar opties.

> De circulaire spijkerbroek van Mud Jeans

> De producten van biologisch-dynamische boerderij Ridammerhoeve

> Licht van Philips

> De mobiele telefoon van Fairphone

> Woon- en werruimte bij Palais Recup

> Webshop Looped Goods

 

Ken jij ondernemers die circulaire producten verkopen?

> Meld je aan als communitylid en laat het weten in een reactie onder dit artikel

 

Doe mee

Join the Change

Help ons met je ideeën, dan zetten we samen de verandering in gang.

Doe mee

Reageer op "Communityupdate: wij bezochten Roetz-Bikes tijdens Week van Circulaire Economie"

Voer uw naam in

Please enter a comment

Door mijn reactie toe te voegen, ga ik akkoord met het opslaan van mijn e-mailadres, naam en IP nummer. Dit is nodig om misbruik van deze functionaliteit te voorkomen. Alleen de opgegeven naam zal bij de reactie worden weergegeven. Triodos Bank gebruikt deze gegevens niet voor andere doeleinden. Lees meer over uw rechten en onze plichten met betrekking tot uw gegevens in ons privacy statement link naar https://www.triodos.nl/privacy-statement.