Ik heb ‘m zelf ook: “Heb je dat jasje nou alweer aan?”

Iedere duurzame ondernemer heeft wel een favoriet product, waarvan hij zomaar zou kunnen zeggen: “Ik hem ‘m zelf ook.” Dit keer bespreekt Peter Schuitema zijn spijkerjack van Kuyichi.

Ondernemer: Peter Schuitema
Product: Spijkerjack
Onderneming: Kuyichi – duurzaam modelabel dat vooral denim kleding verkoopt
Waar: online en diverse winkels door heel Nederland

‘Heb je dat jasje nou alweer aan?’, verzucht mijn vrouw soms. Het is waar: je kunt me uittekenen in een spijkerboek, een wit T-shirt en mijn denim jack: de Kuyichi Bourne dry selvedge, wat betekent dat de randen van de stof op een authentieke manier zijn afgezet zodat ze niet gaan rafelen. Echte denimliefhebbers zoals ik kicken daar op.

Maar er is meer: het jack is – net als onze andere producten – op een duurzame en verantwoorde manier gemaakt. De filosofie van Kuyichi is dat het leven voor iedereen leuk moet zijn. Dus niet alleen voor mij – met m’n fijne jassie – maar ook voor degene die het gemaakt heeft. Daarom vinden wij het belangrijk dat de makers van onze kleding op een veilige plek kunnen werken, zonder giftige stoffen en in ruil voor een eerlijk loon.

Tekst loopt door onder foto

Peter Schuitema Kuyichi spijkerbroek spijkerjack duurzaam modelabel triodos bank buy the change

Biologisch katoen

Het katoen dat we gebruiken is biologisch geproduceerd, zonder genetisch gemodificeerde zaden, pesticide of kunstmest. Met water en energie gaan we zo zuinig mogelijk om. De kosten en baten van transport worden keer op keer opnieuw berekend. We doen er alles aan onze CO2-footprint zo klein mogelijk te houden.

Daarom doen we ook niet aan fast fashion. Het zou me enorm tegen de borst stuiten als ik onze prachtige producten, die met veel aandacht en liefde zijn gemaakt, na een paar maanden met vijftig procent korting in de aanbiedingsbak moet gooien. Een kledingstuk heeft een bepaalde waarde, en dat is na één seizoen niet ineens veranderd. Sterker nog: denim wordt alleen maar mooier naarmate je het langer draagt.

Onverwoestbare duurzaamheid

Dat zie ik aan mijn eigen jack, dat ik nu al zes jaar heb. De eerst zo stugge stof plooit zich als een tweede huid om mijn lijf en heeft unieke verkleuringen en slijtageplekken gekregen. Anders dan een kledingstukken van dun katoen, zoals een T-shirt, gaat spijkerstof ontzettend lang mee.

Die onverwoestbaarheid is uiteindelijk de meest duurzame eigenschap van denim. Wie een goed jack koopt kan daar zijn hele leven mee doen. Een vriend van me heeft ooit de oude Rolex van zijn vader gekregen, maar als mijn zoon groot is krijgt hij mijn spijkerjas. Op één voorwaarde: hij mag er niet op knoeien want een echte liefhebber wast zijn denim nóóit.

Tekst: Bo van Houwelingen
Fotografie: Pieter van den Boogert

> Lees meer over Kuyichi in dit achtergrondverhaal

> Lees ook ‘Bij deze (online) winkels koop je duurzame en eerlijke mode’

 

Wil je meer van dit soort artikelen ontvangen?

> Meld je aan voor de Mail Updates van Buy the Change

Doe mee

Join the Change

Help ons met je ideeën, dan zetten we samen de verandering in gang.

Doe mee

Reageer op "Ik heb ‘m zelf ook: “Heb je dat jasje nou alweer aan?”"

Voer uw naam in

Please enter a comment

Door mijn reactie toe te voegen, ga ik akkoord met het opslaan van mijn e-mailadres, naam en IP nummer. Dit is nodig om misbruik van deze functionaliteit te voorkomen. Alleen de opgegeven naam zal bij de reactie worden weergegeven. Triodos Bank gebruikt deze gegevens niet voor andere doeleinden. Lees meer over uw rechten en onze plichten met betrekking tot uw gegevens in ons privacy statement link naar https://www.triodos.nl/privacy-statement.