Welke energieleveranciers zijn écht groen?

Het is vaak moeilijk te bepalen of jouw stroom echt groen is. Toch zijn er wel degelijk groene koplopers die jou vrijwel altijd groene stroom kunnen leveren. Dit zijn ze.

Nederlandse stroomproducenten kunnen vaak niet aan de vraag naar groene energie voldoen. Om toch aan die vraag te voldoen wordt grijze stroom ‘groen gemaakt’ met een Garantie van Oorsprong (GvO), een certificaat voor 1 Megawattuur groene stroom. Nederlandse energiebedrijven kopen GvO’s van andere landen en noemen de grijze stroom die daadwerkelijk uit jouw stopcontact komt groen.

Groene koplopers

De vraag rijst: is het ook mogelijk echt groene stroom af te nemen? Eind vorig jaar publiceerden WISE, Greenpeace en Natuur & Milieu een onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse stroomleveranciers. Wij geven je een overzicht van de negen groene koplopers in Nederland. Veel van deze koplopers weten stroom te leveren die zij zelf groen opwekken.

WISE Greenpeace ranglijst duurzame groene energieleveranciers

1. Pure Energie

Pure Energie levert niet meer groene energie dan het zelf opwekt. Deze groene stroom is voor 99% afkomstig van meer dan 80 windmolens, verspreid over heel Nederland. Pure Energie is een pionier; de eerste windmolen werd al in 1997 geplaatst. Het bedrijf laat zien hoeveel huishoudens een windmolen of windpark kan voorzien van groene stroom.

> Lees meer in het artikel ‘Pure Energie maakt duurzame energie toegankelijk’

2. Om

Om steunt lokale (burger)initiatieven. 35 plaatselijke stroomproducenten hebben zich verenigd binnen het groene energiecollectief Om. Als klant ben je ook aandeelhouder. Je mag meebepalen in welk duurzaam initiatief bij jou in de buurt moet worden geïnvesteerd. Zo blijft je geld binnen de regio. Wordt het een nieuwe windmolen of zonneweide? Je kunt stroom leveren als je die zelf opwekt, maar je kunt ook afnemer zijn van een van de aangesloten coöperaties.

3. Vandebron

Vandebron is een energiemarktplaats voor Nederlandse producenten van duurzame energie. Je kunt er kiezen tussen groene stroom van windmolens, zonnepanelen of biovergisters. Lokale stroomproducenten leveren direct aan de klant. VandeBron snoept geen percentage van de winst af, in plaats daarvan betalen leveranciers abonnementskosten. Hiermee maakt Vandebron traditionele, als tussenpersoon fungerende energiebedrijven overbodig.

> Lees meer in het artikel ‘Marktplaats voor duurzame energie’

4. Qurrent

“Koop je eigen stukje windmolen in de vorm van een windtegoed”, dat is het credo van Qurrent. Als je een windtegoed aanschaft (€55,-) ben je 5 jaar mede-eigenaar van een windmolen. En dus wek je energie op, zo is de gedachte. Hoeveel energie dat is, hangt af van het weer. Hoe harder het waait, hoe hoger de opbrengst.

Die opbrengst wordt vervolgens van je rekening afgetrokken. Hoeveel je bespaart op je kosten is niet direct duidelijk.

5. Powerpeers

Powerpeers koppelt opwekkers aan afnemers. Je kunt kiezen voor een real-time energiebron bij jou in de buurt of een andere plek naar keuze. Het platform biedt windenergie (89%), zonne-energie (9%) en waterkrachtenergie (2%). Alle groene stroom is in Nederland opgewekt, in windparken, zonneparken of een waterkrachtcentrale. Ook lokale opwekkers kunnen stroom aanbieden via Powerpeers.

6. Huismerk Energie

Samen met energieproducenten, coöperaties en particulieren probeert Huismerk Energie de omslag naar een groene energievoorziening te maken. Huismerk Energie produceert zelf geen stroom, maar faciliteert duurzame projecten die de lokale economie stimuleren. Alle groene stroom is in Nederland opgewekt en komt voort uit wind (88%), zon (2%) of biomassa (10%).

7. Greenchoice

In 2016 leverde Greenchoice groene stroom uit windenergie (63%), biomassa (30%), zonne-energie (6%) en water (1%). 80% daarvan werd in Nederland opgewekt. Greenchoice moedigt je aan zelf groene stroom op te wekken met zonnepanelen. Ook kun je investeren in het eigen windpark van Greenchoice, of een windpark op zee van partner Meewind.

Tenslotte helpt Greenchoice meer dan 50 lokale initiatieven en energiecoöperaties met het creëren van draagvlak en ledenwerving voor lokale energieprojecten.

8. Eneco

Eneco is actief in de productie, handel en levering van energie. De brandstofmix voor groene stroom bestond in 2016 voor 99,96% uit windenergie en 0,04% zonne-energie. 12% van de windenergie kwam uit Nederland, 88% uit Europa. In januari 2017 nam Eneco een belang van 50% in het Duitse energiebedrijf Lichtblik, dat groene energie levert via waterkrachtcentrales.

9. HVC

HVC is de grootste niet-commerciële afvalinzamelaar van Nederland, verantwoordelijk voor het duurzaam afvalbeheer van haar aandeelhouders. HVC produceerde in 2016 duurzame energie uit biomassa (95%), wind (4,4%) en zon (0,6%). Op 10 mei 2017 werd het startschot gegeven voor een geothermieproject.

HVC levert energie (warmte, elektriciteit en gas) aan gemeenten, waterschappen, bedrijven en particulieren. Het werkt samen met energiecoöperaties en ontwikkelt duurzame energieprojecten, zoals de aanleg van windparken en systemen voor zonne-energie.

 

Wil je meer van dit soort artikelen ontvangen?

> Meld je aan voor de Mail Updates van Buy the Change

Heb jij tips om ervoor te zorgen dat Nederland sneller overgaat naar groene stroom?

> Meld je aan als communitylid en reageer hieronder

 

Tekst: Michiel van der Avoird

Doe mee

Join the Change

Help ons met je ideeën, dan zetten we samen de verandering in gang.

Doe mee

Reacties

Remy Cristini 2 jaar geleden

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar uw beschrijvingen van de energieleveranciers in de categorie “volgers”. Zo stelt Vrijopnaam bijvoorbeeld dat ze 100% Nederlandse zonne-energie leveren, waarom vallen zij buiten de kopgroep?

Welke energiebedrijven zijn écht groen? Onderzoek duurzaamheid stroomleveranciers 2018 | Triodos Bank 1 jaar geleden

[…] weten bij welke energieleverancier je volgend jaar goed zit als het gaat om groene stroom? Net als vorig jaar geven we een overzicht van alle groene koplopers in […]

Jaap 3 maanden geleden

Het bovenstaande overzicht is verouderd. WISE heeft in november 2018 een nieuw overzicht gepresenteerd.

Reageer op "Welke energieleveranciers zijn écht groen?"

Voer uw naam in

Please enter a comment

Door mijn reactie toe te voegen, ga ik akkoord met het opslaan van mijn e-mailadres, naam en IP nummer. Dit is nodig om misbruik van deze functionaliteit te voorkomen. Alleen de opgegeven naam zal bij de reactie worden weergegeven. Triodos Bank gebruikt deze gegevens niet voor andere doeleinden. Lees meer over uw rechten en onze plichten met betrekking tot uw gegevens in ons privacy statement link naar https://www.triodos.nl/privacy-statement.